Як громадянин України, не хочу чути правду від Б. Березовського

От щойно прочитав останнє інтерв'ю  з відомим нюзмейкером, відставним політиком періоду 1990-х у Росії, бізнесменом Б. Березовським на Главреді http://www.glavred.info/archive/2010/12/13/091826-0.html   Здавалося б звичайна розповідь, незвичайно обізнаної людини, трохи епатажу, звична
критика сучасного устрою у Росії, роздуми чергові про минуле і усе. Чувшим про цього політика громадянам не завжди вдається підібрати позитивних
характеристик та образів про нього. Інші прирівнюють його до останнього із могікан допутінської Росії, який мав мегавплив на  держполітику.  Проте, поміж іншого, зараз він зачепив тему, варту уваги. Його роздуми і саме зараз (!!!!) про отруєння Ющенка. Наведу повністю —
И Янукович в 2004 году был совсем иным, чем сейчас. Почему? Потому что нация изменилась. И неважно, сколько времени потребовалось, чтобы она переломилась в этом направлении — к свободе, к независимости. Знаете, как сложно это вспять повернуть? Это очень сложно, особенно в наше время. Поэтому я считаю, что Виктор Ющенко — это историческая личность. И у него был такой шанс, но он не реализовал его на сто процентов. Но и пятьдесят процентов – блестящая победа.
Почему?
Думаю, потому, что он был очень больным человеком, его отравили. Да, его отравили российские спецслужбы. Они его не убили, к счастью, они просто его надломили.
И все? Единственная причина – это болезнь?
Я считаю, что в основном это болезнь. Я неоднократно встречался с братом Ющенко. И он мне сказал: «Борис, до 2007 года он был просто мертвый». Если бы Ющенко отравил Путина, гебешники его из-под земли бы достали.
Украина мягче, поэтому вы не настояли на том, чтобы нашли этих отравителей, которые, как всем известно, скрываются в России. Все же имена известны. А почему они в России скрываются-то? Значит, что-то все-таки произошло, значит, они понимают, что они его травили… (жирний шрифт — М.П., продовження на Главреді).

А тепер, запитується, навіщо усе це?
При усій повазі до Березовського, такі роздуми-заяви не приносять ніякої користі, а навпаки дискредитують, висміюють, ускладнюють (політичний момент) і так складне розслідування, яке останнім часом набирає не зрозумілих оборотів. Сумніви Геопрокурора у інтерв'ю ЗМІ, коментарі провладних нардепів, ідея щодо початку розслідування справи з самого початку — яскравий цьому приклад. Та й зрештою, та частина громадян, яка розуміє ситуацію та слідкує за розвитком країни, добре розуміє, що це було отруєння та яка його природа. Питання у іншому. Суспільство та громадяни України заслуговують на те, щоб знати правду про отруєння, замовників, посібників, організаторів злочину (за Кримінальним кодексом) не від заокеанського мільйонера-втікача, а від української влади та врешті-решт українського Суду.  До цього всього, варто згадати що дискусія серед експертів, медиків, криміналістів, юристів т.д. уже пройшла у 2005-2008 рр., при чому із залученнями західних експертиз і на додачу лист-висновок більше 20 провідних дерматологів світу про природу такого отруєння — усе це не може не враховуватися при розгляді справи у суді. Мабуть, просто на часі відповідь саме на ці запитання. А не роздуми вищих посадовців Генпрокуратури про «справу про отруєння».

А так, для когось це може бути гарним прикладом сказати — «Ну, якщо це каже Березовський, а він часто помиляється, можливо і цього разу він хоче свою злість показати і застосовує для цього будь-які звсоби». Хоча право на свою думку у нього ніхто не відбирає, втім чи поділився він цією думкою із компетентними структурами, яким буде це слушно та важливо при подальшій роботі? 
Втім, у одному я з ним згоден точно — це у підборі цитат.  На початку розмови, відповідаючи про природу Вікілікс, Березовський сказав: 
 В Евангелии от Марка сказано: «Нет ничего тайного, что не сделалось бы явным, и ничего не бывает потаенного, что не вышло бы наружу». Хочеться вірити, що ми — громадяни України, будемо не останніми, хто  офіційно дізнається правду про цю страшну історію та багато інших у новітній історії країни. Адже ми на це заслуговуємо. На правду.

5 коментарів

Святослав Вишинський
У котрий раз варто повернути читачів до стану 2005 р. і далі, коли вся повнота влади належала особі Віктора Ющенка та його партії — і коли ніяких результатів розслідування не дало, або ж ці результати фактично не були оприлюднені. Незрозуміло, в кого «правда» про отруєння вимагається, якщо сам Віктор Ющенко мав усі державні інструменти для її віднайдення — однак вони не були використані.
Михайло Павлюк
Святе, от не згоден з тобою у принципі. По-перше, яка уся повнота влади у Ющенка? Він що Прокурор, слідчий, цар, він їх не призначав, а звільнити не мав спочатку можливості, а потім (після 1 січня 2006 р.) легітимності. Про партію узагалі дивні твердження. Уважно почитай, хто скільки отримав у 2006 та 2007 рр. на виборах — вона була 3, яка уся повнота влади??? по-друге, правда вимагаєтья не від інституту виконавчої, закондавчої чи представницької влади, а від судової. Усі решта, можуть помагати або мішати, коментувати, розмишлізмами займатися т.д., але по суті не мають повноважень установити істини. я мав на увазі «правду» у суто юридично-процесуальному сенсі. У іншому сенсі, вона уже відома.

Які інструменти не бути використані? Прошу детальніше. Щось відбиває подвійними підходами у тлумаченні повноважень? А заразом складається враження, що ти був відсутній в Україні у період 2006-2009 рр., не бачив спроб та ініціатив щодо змін. Чи ти вже забув, які змістовні повноваження мав інститут Презмдента у 2006 р., які були коаліції у ВР, яка була зовнішня складова (зовнішні перепони т.д.).
Повагу викликає й те, що чоловік ні разу не спекулював на цій проблемі. Це просто обличчя країни довести до логічного завершення справу про отруєння Ющенка, Гонгадзе. ще є Івасюк, Чорновіл т.д. Чи ти може не вбачаєш тут спільностей?
Що міг, те й робив. Я ще й вдячний йому за те, що на відміну від Неї, не сказав, що це були втрачені роки для України, що жодних змін не відбулося, і що усе треба починати спочатку. От такої наруги думаю не заслуговував ніхто у принципі.
Святослав Вишинський
Не слід апелювати до формальностей і цим виправдовувати бездіяльність Президента, на якого нація покладала свої надії, якого привела до влади в обхід строгих формалізацій — і якого з найнижчим рейтингом зняла із посади після першої ж каденції. Від Віктора Ющенка чекали рішучих дій, у т.ч. рішучої боротьби з «бандитами», які «мали сидіти в тюрмах». Невирішеність цієї ситуації, перш за все на досвіді самого Президента, наочно продемонструвала не тільки його безсилля, але й відсутність волі щось радикально змінювати. Михайло Грушевський, який безславно увійшов в українську історію, і з яким часто порівнюють Віктора Ющенка, свого часу відтворив ту ж саму матрицю поведінки, за якої формальні приписи виявляються важливішими за долю нації — і що цю долю врешті-решт і вирішує на користь супротивника. Обрання у 2010 р. Віктора Януковича в котрий раз підтвердило народні настрої — як і те, яким чином Президент, наділений волею, може взяти під особистий контроль владу в державі. Конструктивно чи ні — справа другорядна.
Михайло Павлюк
Свят, при усій повазі, я дійсно не розумію тебе. Ми не порозуміємося у ситуації, коли обидва науковці ведуть дискусію, а один з них говорить «нація покладала надії», «чекали рішучи дій», «рішучої боротьби з тим чи сим». Чесно, у мене складається враження, що ти десь поза процесом (і був поза ним у 2005-2010 рр.), і тільки хочеш сказати що думає народ.(я сам дуже уважно знаю та вивчаю, що думає народ. Ми ж зтобою могли б обмінюватися думками на більш глобальні речі у руслі обєктивної дискусії). Скажи від себе, я аспірант, науковець, філософ, вважаю треба було робити усе не так… А то ми хочемо одних стандартів у журналістиці, а у політиці, йому треба було «усіх саджати», тримати «владу у руках», горло передерти тимто т.д. Таке враження ти не був серед тих, хто бачив як усе складно починалося, як складно було розвивати реформи, та й чи хотіли дійсних реформ самі субєкти? Але я переконувати тебе теж не буду, (ще буде час) доба прозріння неминуча. Шкода, що багато з нас із легкістю вказують на фізичну людину та закидають їй усі гріхи, не бачачи зовсім своєї (не) участі у розбудові країни. А разом з тим певної міри пасивності та лінощів. А світ потихеньку робить свої висновки. От скажімо, як тобі ось це…
www.pravda.com.ua/news/2010/12/16/5678755/
Андрій Круглашов
От зачитався вашою дискусією хлопці, й забув, як хотів відкоментувати.

В дійсності не хочу виходити за рамки предмету. А предмет — отруєння.
Заяви Березовського досить спекулятивні, вони ствроюють образ міфічних всемогутніх російських спецслужб… Тим паче, якщо всі виконавці відомі, нехай назве їх! Прапор в руки.

А те, що справу не розслідували швидко і цілеспрямовано в моїх очах виглядає як засіб для притягнення дедалі більшої кількості фігурантів, якщо виникає потреба занести над чиєюсь головою меча.

Такі висячі срави дійсно шкодять суспільному здоров'ю, підриваючи впевненість у можливостях правосуддя.

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте