Думки, озвучені на круглому столі «Сто днів депутатства»

У середу, у приміщенні Українського народного Дому у Чернівцях відбувся круглий стіл «Сто днів депутатства. Перші результати роботи» за ініціативи та участю експертів ЧОО «Комітет виборців». У заході, окрім виступів політологів І.Баб’юка та І. Гавради мали можливість виступити представники фракцій Чернівецької обласної ради та розповісти про результати (задуми, ідеї щодо) їх роботи.
У відведений мені час, як секретар фракції «Наша Україна» в обласній раді, я висловив декілька тез із зазначеної тематики. Хотілося б  стисло їх переповісти.
1.     За час після 31 жовтня 2010 р. пророблена серйозна внутрішньоорганізаційна, кадрова робота у нашій нашоукраїнській команді. Створено фракцію «Наша Україна» (9 депутатів), розподілено обов’язки та відповідальність за окремі напрямки роботи, визначено відповідальних за райони Чернівецької області, обговорено можливість та заплановано відкриття Громадської приймальні фракції «Наша Україна»  у березні на основі виконкому обласної організації (вул. Головна, 29) та громадських приймалень депутатів-мажоритарників. Перші приклади уже є – депутат В. Добровольський відкрив приймальну у м. Новодністровськ.
Фракційна Громадська приймальня, окрім іншого, матиме два напрямки – юридична консультація (у першу чергу захист громадянських прав та демократичних свобод) та допомога особисто депутатів обласноїта при необхідності народного депутата, а також вищого партійного керівництва через інтернет-приймальню www.nu-dopomoha.org.ua/.
Попередній графік прийому громадян депутатами нашої фракції (їх контакти, а також, як зауважували, електронні адреси) найближчими днями буде на сайті www.nsnu.cv.ua
2.     Сформовано проекти пропозицій (від громадськості, активістів партії) до покращення соціально-економічного розвитку Буковини, зокрема, завершення (добудова) тих соціальних об’єктів, які були розпочаті раніше. З такими ідеями у формі депутатських звернень та запитів, члени фракції звертатимуться на наступних засіданнях сесії облради.
3.     Нашоукраїнці переконані, що одним із найбільш ефективних інструментів діяльності місцевих рад є активна нормотворча робота депутатів у постійних депутатських комісіях, заслуховування звітів відомств та установ, та підготовка відповідних висновків та рекомендацій. Наші депутати написали заяви у постійну комісію з з правових питань, міжетнічних відносин, транскордонного співробітництва та антикорупційної діяльності, з яких 5 – члени фракції «Наша Україна». Відповідно, ми підготували пакет пропозицій для розгляду на засіданні постійної комісії, а саме – питання європейської інтеграції (освітній та правовий аспект), розгляд та виконання програм транскордонного співробітництва, широкі громадські обговорення антикорупційних законів (формат круглого столу), програми розвитку етнокультурних меншин, питання реалізації міграційної політики у Чернівецькій області, профілактика боротьби із злочинністю та багато ін. Як наслідок, такі питання станують предметом обговорення та винесення для розгляду на сесіях облради.
4.     Щодо передвиборчої програми фракції «Наша Україна», то програма нашої команди – це з одного боку продовження якісної розбудови Буковини (чи займалося більшість колег з фракції з 2006 по 2009 рр.), а з іншого – це реалізація заявлених пріоритетів через заяви, рішення керівних органів партії, персональні ініціативи В. Куліша упродовж останніх декількох років.
5.     У ході розмови між депутатами, експертами та журналістами, я також порушив питання, хто з представників фракцій запропонував спільно з іншими фракціями корисні ініціативи, запити чи пропозиції. СПІЛЬНО. Зі свого боку зауважу, що пропозиція депутатів від Фронту змін щодо певних змін до чинного Регламенту обласної ради була підтримана та спільно внесена на розгляд профільної комісії депутатами від НУ. Деталі та зміст поки що не буду розголошувати, дочекаємося завершення певних процесуальних речей.  Я так зрозумів така практика поки що поодинока, хоча це суттєво могло б підвищити результативність голосувань на сесії більшої кількості фракцій, а відповідно, і результат був би бажаніший.
І ще один момент, треба подякувати організаторам за гарну та потрібну ідею зібрати депутатів за круглим столом, так як це чи не вперше після 31 жовтня 2010 р. у такій творчій атмосфері (окрім сесійної зали) вони мали можливість обмінятися думками. Нехай такі заходи будуть частішими. Головне не частіше, ніж робота безпосередньо з громадянами та для громадян.

2 коментарі

Антон Шкуро
Гадаю, для депутатів Обласної ради немає проблем висвітлення своєї представницької діяльності в раді на відміну від Ваших колег з Міської ради.

Добре, що є депутати котрі прагнуть бути ближче до народу.
Роман Маренін
Кілька думок щодо роботи ради загалом.
На відміну від міської, обласна рада не організувала трансляцію своїх засідань в радіо й телеефірах. Сподіватимемося, що незабаром ситуація покращиться.
Крім того, як на мене, трансляція он-лайн буде нецікавою і неефективною, якщо депутати і далі не будуть доповідати більшість проектів рішень. Фраза «проекти рішень роздано депутатам, всі читали — чи є запитання до доповідача? Нема...» нікого не зацікавить.
А ось коли б обранці пояснювали з трибуни, про що йдеться, яку землю хто отримає і за що, людям було б цікаво слухати.
А пану Михайлу, вважаю, варто віддати належне, бо далеко не кожен депутат прагне відзвітувати і поспілкуватися, в тому числі, через Інтернет.
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте