У 1-й гімназії відбувся круглий стіл "Молодь та європейське майбутнє України"



У п'ятницю, свято Покрови 14 жовтня у гімназії № 1 відбувся круглий стіл «Молодь та європейське майбутнє України» за участю політологів, громадських діячів та студентської й учнівської молоді. Організатором заходу є Чернівецький осеред ГО «Просвіта».Модератор — політолог Ігор Буркут. Серед виступаючих — письменник Віктор Косяченко, співак та викладач ЧНУ Іван Дерда, режисер Остап Савчук, член ГО «Просвіта» Марія Пелех, представники депутатського корпусу, вчителі та учні гімназії № 1 та студенти факультету історії, політології та міжнародних відносин ЧНУ.
Що мені особливо сподобалося. Досить реалістичний, самостійний, часто дискусійний, але непогано аргументований погляд багатьох студентів та учнів на відносини з Європою. Ми спробували розділити питання відносин з Європою (як географічною та культурною основою) та ЄС і НАТО (як інституційною та інтеграційною основою). Скажу відверто, ніхто з присутній старших колег не хотів нав'язувати своє бачення (це добре) позиціонування України у світі (ми навіть з Ігорем Буркутом пропонували дивитися на роздоріжжя та вибір 3-х векторів: власне європейського, або ж нейтрально-безінтеграційного, або євразійсько-китайсько-російського), тому більшість з них завершували свої виступи запитаннями до присутніх молодих людей.
Серед певних негативів можна проілюструвати наявність деяких стереотипів та упереджень щодо Європи та ЄС у… учнів старших класів деяких чернівецьких шкіл. Для мене залишилося певною загадкою, чи дехто з них хотів сподобатися присутнім (усі за, а от я проти. Там же ж таке твориться!!!), відображав роздуми старенького викладача історії зі своєї школи, яка «відрядила» на круглий стіл (піди на той круглий стіл і скажи їм, що треба Україну розбудовувати, а не ....), щиро невірить у перспективи та й доцільність європейської інтеграції (це його право) чи дійсно відображає звичайне нерозуміння ефективності різних аспектів інтеграції та самого членства. Однак, судячи по цілком логічним їхнім же підсумкам, у них уся серйозна освіта/просвіта попереду.
Загалом, такий захід залишив дуже приємний настрій, ГО «Просвіта» робить гарну й потрібну справу. Треба таке не тільки у Чернівцях робити, але й по області поїздити. Дехто з представників місцевого самоврядування подумав про це серйозно. Бо хочеться вірити, це таки мабутнє. Європейське.
додатково доступне відео завдяки ЧОДТРК — www.bukodtrk.gov.ua/index.php?newsid=5031

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте