Пів копійки на одного буковинця і говоримо про Європу?

Як депутат Чернівецької обласної ради постійно читаю проекти рішень на чергову сесію, які щонайперше оприлюднюються на сайті облради у рубриці «Проекти рішень». Одне з останній поповнень від 13 жовтня проект Регіональної Програми відзначення державних, регіональних та професійних свят, ювілейних, пам’ятних та знаменних дат, заохочення за заслуги перед Чернівецькою областю, здійснення представницьких та інших заходів на 2011-2015 роки (доступно — oblrada.cv.ua/document/drafts/).

Згідно документу, «метою Програми є забезпечення належної організації відзначення свят державного, регіонального, місцевого значення, пам’ятних дат, історичних подій і розвитку співпраці з інститутами громадянського суспільства в Україні та за її межами». Серед багатьох заходів при загальному бюджеті 3,693,1 млн. грн. пропонується передбачити на «проведення Дня Європи та інших заходів євроінтеграційного спрямування» 40 тис. грн., з них на 2012 р. відповідно ...5 тис. Тобто, традиційне свято дня Європи у травні 2012 р. таки буде. Але, у цій ситуації мені цікаво інше. Я не знайшов жодного іншого заходу (проведення заходів у рамках Єврорегіону «Верхній Прут» у цьому ж напрямку), який би стосувався іншого вектору зовнішньої політики — Днів Євразії, Росії чи Куби, Днів Шанхайської організації співпраці чи СНД. Згадав риторику та заяви В. Януковича та решти керівництва держави, що євроінтеграція — це наш вибір. Подумав, що є декілька свят дотичних до європейської тематики, які потрібно підтримувати та на яких варто постійно розповідати про євроінтеграцію. Чи достатньо для цього коштів?

Чудово розумію, що мова не йде про сумарну інформаційну діяльність щодо європейської тематики на території області (окрема програма, у т.ч. урядова), не йде мова і про теле чи радіопідтримку (окрема програма), не йдеться і про видавництво книг з питань інтеграції, проведення конференцій т.д. (теж окрема програма). Тут говориться саме про відзначення дня Європи (згідно Указу ще Президента Кучми) у травні кожного року. Але навіть звичайних організатор невеликої конференції скаже, що цих коштів вистачить на посередній буклет з невеликим тиражем, квіти, кульки, гарний настрій та пару дипломів чи подяк. А от чи достатньо це для підтвердження дійсно прагнення робити Європу ближчою для України? А головне, чи відповідає це пріоритету реалізації державної політики?.. Саме пріоритету, про що неодноразово говориться зараз, у період обговорення термінів підписання договору про ЗВТ та асоціацію з ЄС.

Таке свято можна перетворити на щорічний форум, який би роз'яснював, розповідав, переконував, чому така політика є державною, підтримана владою, провідними політичними силами, а головне, більшістю громадян. Це було б гарною нагодою проявити молодим громадським рухам, які так чи інакше розповідають про європейські цінності, користуються європейськими грандами, мають досвід поїздок країнами Європи та готові поділитися з ним тут. Врешті-решт, це добра можливість для влади продемонструвати відданість проєвропейській тематиці, підтвердити, що це незвичайний день для нас. І хоч ми не є членами ЄС (свято країн Європейського союзу), але прагнемо до них приєднатися. І робимо усе для цього можливе від вищого керівництва держави та місцевої влади. І такі заходи були б супер не тільки у Чернівцях, а варто їх зробити у кожному районному центрі.

Переконаний, кошти різних за метою регіональних програм повинні включати європейську тематику та усіляко її пропагувати. А цей пропонований рівень фінансування (до речі, куди підуть 5 тис. передбачених у 2011 р., коли рік уже завершується. Мабуть, краще їх перекинути на 2012 р.) вважаю недостатнім, тому пропонуватиму його переглянути у бік збільшення. Я думаю, депутати коли ознайомляться з проектом програми та згадають, що кожен з них може зробити у цій ситуації підтримають таку позицію.

п.с. 5 тисяч на 920 тисяч буковинців. Тобто 0, 54 копійки на одного буковинця у рік.

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте