Несказане під час обговорення проекту Схеми планування території Чернівецької області

Сьогодні в Чернівецькій обласній раді на спільному засіданні постійних депутатських комісій за участю представників регіональної, районної влади розглядали Схему планування території Чернівецької області — своєрідну економічну й інфраструктурну Конституцію Чернівецької області. Текст (4 томи + довідка й проект рішення облради) розміщено на сайті обласної ради — oblrada.cv.ua/document/drafts/ (мова йде про можливість прочитати текст, карти та інші рисунки нам не було надано для ознайомлення).

Серед багатьох формально сказаних речей розробником програми НДІ «Діпромісто», у своєму невеличкому виступі я спільно з колегами з фракції «Наша Україна» намагався порушити наступне.


НЕ погоджено  та НЕ отримано позитивні висновки відповідних служб, організацій та інших структурних підрозділів. Згідно листка погодження — даний проект не підписано заступником голови облради, керівником юридичного відділу, жодним (!!) головою постійної комісії т.д. Я, як депутат облради, повинен опиратися на висновки та експертні оцінки іших підрозділів та фахових установ,і зокрема, на висновки юридичного відділу (висновки цього відомства вкрай негативні щодо прийняття схеми планування у такому стані) — цього для депутатів не було продемонстровано.

Перегружено й надзвичайно деталізовано описова частина, яка отримана від замовника  — ОДА (статистичні дані, при чому дещо застарілі 2007-2009 рр.) та змінімізована планувальна (аналітична) частина, яка повинна бути основною цінністю цього документу – повторюся своєрідної економічної, архітектурної, інфраструктурної конституції Буковини. Документ архіважливий, але тут відсутні також:

-  планування розвитку території на середньострокову й далекострокову перспективу (а схема сама згідно пояснювальної записки до 2031 р. ????);

-    водопостачання м. Чернівці (з Дністра чи з Прута???);

-  берегоукріплюючі, дамбоукріплюючі роботи нижньої частини Прута (від Чернівців до Мамалиги, актуально особливо після повені 2008 р.);

— більше 14 тон пестицидів не визначено серед пріоритетів для ліквідації;

-  дуже слабко відображено розміщення корисних копалин – насамперед газу та нафти;

— не було проведено громадських слухань з приводу даної схеми планування території Чернівецької області. Як приклад, свого часу у Сімферополі також не було цього зроблено, а коли ж постало питання будувати об'їздну дорогу, виявилося, що усі прилеглі території перебувають у приватному користуванні, де уже ведуться будівельні роботи. Державі довелося з державного бюджету витрачати колосальні кошти, щоб відселити приватного власника та провести дорогу. Усе тому, що не хотіли зробити  Генеральний план забудови та громадські слухання вчасно та ефективно.

Враховуючи це, є такі наступні Пропозиції:

-           суттєво доопрацювати дану Схему планування території області;

-           винести схему на громадські слухання із залучення не стільки керівництва РДА скільки представників НГО та місцевих експертів, науковців практиків т.д. (це згідно законодавства, щоб там не гаворили поважні колеги з Києва, що тепер можна слухання не проводити);

-  створити Раду експертів з різних галузей, які б цю схему доопрацювали;

-    ще раз опрацювати дану Схему на комісіях облради, отримати їх позитивні рішення та позитивний висновок від юридичного відділу облради;

— повернутися до розгляду цього питання через два тижня.

 Саму Схему планування території Чернівецької області приймати потрібно, адже це дуже важливий документ — схема розвитку територій, аналіз, прогноз аналіти про розвиток регіону до 2031 р. Але після внесенне усіх поправок і, головне, суттєвого доопрацювання у відповідності до діючої норамативно-правової бази.  По іншому ніяк. Адже кошторис витрат на Схему  планування території Чернівецької області склав 1164,6 тис.грн. та в повному обсязі профінансований з обласного бюджету. Хіба отримавши такі гроші складно внести відповідні зміни до Схеми планування, виконавши вимоги переважної більшості депутатів, присутніх цього дня у залі???

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте