Про дошкільну освіту у буковинському селі. Продовження

На початку жовтня 2011 р. я вже писав про складну ситуацію з вивченням української мови у дошкільних навчальних закладах ряду сіл, зокрема, Колінківців — m-pavliuk.vkursi.com/2733.html

Відповідні депутатські звернення тоді я надіслав до головного управління освіти та науки ОДА та профільної постійної комісії Чернівецької обради. З того часу відбулося ряд змін.
1.    Я отримав відповідь від управління освіти ОДА № 01-23/2427. Попри завіряння, що у нас із вивченням української мови дітей-дошкільнят усе добре (за даними управління – 51 дитина п'ятирічного віку. Хоча дитина могла б вивчати мову, навіть паралельно ще одну і раніше), мою увагу привернуло нерозуміння ситуації чиновниками щодо яких власне дітей іде мова. Ті діти, які ходять до дошкільної установи (а це 100 дітей з 350, які зареєстровані у селі), 100 % охоплені якісною підготовкою до навчання у школі. Ну, не будемо сумніватися. Але ж мова ішла якраз про решту дітей, яка не мають змоги ходити до дитсадка (бо єдиний садок перегружений, а інший не збудований) та при вступі до школи (українська мова навчання) має нові проблеми, які держава б могла спробувати усунути чи хоча б мінімізувати. Ось у чому і був зміст мого звернення. І як тут не похвалити за сарказм, коли у листі сказано «що у школі для 1-4 класу передбачено 0,5 години для вивчення українознавства». А час перед вступом до школи? А чому час дошкільнят (за віком, яле які не ходять до садку) не використати більш раціонально, навіть коли на це є звернення батьків? Відповідь оцінюю негативно.
2.    Відбулося засідання постійної комісії з питань освіти, науки, культури, спорту, молодіжної політики, де я мав змогу виступити, відбулася невелика дискусія й одноголосно було ухвалено висновок комісії від 17.11.2011 № 4/12, де було рекомендовано підтримати моє звернення, вивчити цю ситуацію та вжити заходів щодо належного отримання освіти українською мовою у румуномовних районах. Висновок оцінюю позитивно.
3.    Чернівецька обласна рада отримала відповідь від Головного управління освіти та науки ОДА  від 15.12.2011 № 01-23/3021, де сказано, «що на виконання пункту 2 висновку комісії начальникам управлінь освіти Глибоцької, Сторожинецької, Герцаївської та Новоселицької РДА надіслано листи, якими рекомендовано передбачити в орієнтованому тижневому розподілі занять у дошкільних навчальних установах з румунською мовою навчання проведення занять державною мовою». Фактично, це зовсім інша відповідь та тим більше, по суті питання. Хоча, треба думати і про тих дітей, які не мають можливості бути записаними до дитсадка і з радістю ходили б на факультативи до приміщення школи чи іншого закладу. У листі-відповіді також сказано, що спеціально розроблена (!!!) Методичка для навчання дітей української мови у румуномовних дошкільних установах а також те, що Головне управління постійно тримає це питання на контролі. Відповідь оцінюю позитивно.
Що ж, попередні висновки мої такі. Я спробував привернути увагу влади та суспільства до проблеми. Тому що серед іншого – варто реагувати на потенційні проблеми, які даються взнаки через ряд кроків. І стосуються вони не тільки незнання чи нерозуміння мови, але й задоволення інших амбіцій дітей. Я також переконався, що одна справа депутатське звернення, а зовсім інша – висновок (рішення) постійної комісії. Відповідно, якість та зміст відповіді об'єктів звернення теж інша.
А на завершення, якщо вірити, що це питання на контролі у представників влади, то можна було б провести розширене слухання уже нашої депутатської комісії з правових питань, міжетнічних відносин, транскордонного співробітництва та антикорупційної діяльності, наприклад, весною 2012 р. щодо вивчення української мови в румуномовних освітніх закладах (у т.ч. дошкільних) на Герцаївщині. Відповідні проекти пропозицій почну готувати наступного тижня.
Що ж до цього питання, то проситиму, щоб освітянська депутатська комісія регулярно заслуховувала питання про виконання її ж висновку та обіцянок з боку місцевої влади.

1 коментар

Святослав Вишинський
«Методички» і «контролі» — це вже давно єдине, чим, окрім хабарництва та «очковтирання», займаються органи освіти по всій Україні. Немає елементарного розуміння елементарних речей про те, що освіту треба забезпечити мінімумом необхідного, і при гідній оплаті праці — дати їй спокій самостійно розвиватись.
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте