Депутатів дезінформують з приводу скликання позачергової сесії облради?


З великим здивуванням спостерігаю чергову ситуацію протистояння між депутатами різних фракцій щодо необхідності скликання позачергової сесії обласної ради. У ситуації, коли варто першочергово вирішувати проблеми городян та буковинців, ми спостерігаємо «пересмикування», «дезінформацію» та «махровий популізм» від тих, хто мав би у першу чергу перейматися кінцевим результатом, а не процесом.
Вчора до мене звернувся сивочолий представник партії більшості з пропозицією підтримати ідею про позачергову сесію обласної ради з узгодженим порядком денним, перше питання де мало звучати (цитую по розмові) «Про криміногенну ситуацію у Чернівецькій області», де співдоповідачами мали бути начальник УМВС в області та Прокурор. Одразу ж мене спитали, чи маю пропозиції, я відповів, що внесу проект звернення від облдепутатів до ВРУ щодо зняття з розгляду законопроекту про мову (свій виступ з цього приводу із пропозиціями я озвучив на останній сесії 31 травня).  Було сказано, будь-які пропозиції будуть внесені до порядку денного, а там депутати остаточно вирішать.
 
Скажу одразу, я спочатку підтримав таку пропозицію через ряд причин.
  1. це мій обов’язок як депутата ходити на усі сесії (чергові позачергові), засідання комісій (профільних, постійних, тимчасових), слухання тощо.

  2. Я, як і більшість депутатів стурбований рядом жахливих подій, які трапилися в останні місяці в області – смерть у ДТП молодого судді за незрозумілих обставин, реакція міністра МВС щодо зловживань на митниці (до речі, ми і головного митника могли б послухати), стрілянина у Вашківцях (де, до речі, постраждав мій колега по фракції), затримання на «гарячому» ряду посадових осіб т.д. Я б хотів послухати старших колег, та по можливості, зробити більш якісні та предмет ніші висновки щодо ситуації в області у літній період. Це дало б мені змогу краще пояснювати ситуацію в області при спілкуванні з буковинцями, студентами т.д.

  3.  За самою постановкою так питання та запрошення доповідачів – це, без сумніву, одна з найбільш важливих сесій у принципі, адже, і прокурор, і головний міліціонер заслуговують щоб бути почутими усіма депутатами,і разом з тим громадою Буковини.  У країнах західної Європи, коли планує виступати Прокурор збираються усі депутатами, незалежно від фракцій чи вподобань. І я вважаю, на такій сесії повинен бути кожен депутат обласної ради.


 
Але….
 
Мені було сказано, що таке звернення щодо позачергової сесії буде абсолютно до всіх депутатів та більшість із них усно уже дали свою підтримку (письмову, ба, нададуть ось-ось).
 
З неприємністю для себе дізнаюся сьогодні 22 червня, що це звернення
А) не стосуються двох фракцій та ряду позафракційних депутатів;
Б) не передбачає їхньої згоди, а відповідно, їхньої позиції щодо зазначеного питання, яке, уже з тексту ЗМІ, має зовсім іншу «політичну» «викривальну» природу.
Г) уже зареєстроване у облраді з одним питанням порядку денного (без звернення по мові, інші пропозиції, які подадуть фракції для розгляду).
 
З цього приводу маю таку позицію.
1. Мене дезінформували щодо природи самої позачергової сесії. При чому, людина з колосальним досвідом юриста-практика, яка не могла не знати цих тонкощів. Я підтримував одне, у підсумку хочуть «розвінчувати» «виховувати» одну з опозиційних партій. Шановні колеги, патрони підносити нікому не буду, хочете «зясовувати стосунки, хто кращий» — не на цьому майданчику, який можна використати для предметних фахових дискусій національного рівня, не за таких складних соціально-економічних умов в області та Україні й без конструктивно налаштованих депутатів.
Вважаю, саме питання про криміногенну ситуацію треба конкретизувати й запросити не тільки одного народного депутата чи одну-дві політсили. Якщо ж не буде ніякий змін, я відкличу свій підпис. (Хоч це і не передбачено нашим регламентом, це дає мені право не нести відповідальності навіть за сам факт скликання такої сесії. Не кажучи вже про перебіг та напрацювання у підсумку). І не треба самостверджуватися за рахунок інших  молодших депутатів, колеги-депутати з багаторічним досвідом!!!!
Розумію, формально нас запрошують, як… постраждалих у Вашківцях. Але я, як і депутати фракції «Наша Україна» воліють вирішення комплексу багатьох важливих питань для Чернівецької області — безпека громадянина, рівність усіх перед законом,.прозорість розслідувань резонансних справ, підзвітність місцевому самоврядуванню тощо. Важливо це зробити без політики та пересмикувань у бік того, хто не володіє владним інструментом захисту.
     2. Як відомо, є пропозиція провести дострокову сесію щодо «мовного питання» за пропозиціями Фронту, Змін, Свободи та Нашої України. Прошу, суттєво розширити проект порядку денного, включивши туди пропозиції усіх фракцій.
3. Вношу пропозицію до депутатів обласної ради звернутися (підтримати проект звернення) до народних депутатів щодо зняття з порядку денного законопроекту про мови.
 
Сподіваюся, у підсумку у нас вийде конструктивна сесія обласної ради з урахуванням усіх пропозицій, де депутати  і надалі відстоюватимуть інтереси Буковинців. Саме вони чекають від нас роботи, а не блокувань трибуни, поломаних мікрофонів «пустоцвітних заяв» та шокованих посадовців.

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте