Чи ухвалять у п’ятницю депутати облради Звернення щодо захисту української мови?

Як відомо, у п’ятницю на черговій 11-й сесії обласної ради депутати спробують ухвалити звернення до Президента щодо неприпустимості наступу на українську мову. Проект рішення обласної ради, текст звернення пройшли усі регламентні процедури, мають позитивний висновок нашої постійної комісії з правових питань (інформацію про засідання комісії можна переглянути тут — buknews.com.ua/page/mykhailo-gar-zastupyvsia-za-ukrainsku-movu.html), підтримані громадськістю через різноманітні збори та є у матеріалах для депутатів й порядку денному цієї сесії. Здавалося б усе зрозуміло, збурене суспільство, численні акції громадськості, навіть поодинока проукраїнська позиція представників партії – ініціатора згубного законопроекту. Очевидно, має бути звернення до Президента щодо ветування законопроекту про основи мовної політики в інтересах України та її громадян. Про це неодноразово на попередніх сесіях говорив і я, як депутат обласної ради.

Однак, уже відомо, що існує ще, як мінімум, 2 проекти Звернення щодо захисту мови, які будуть вноситися депутатами «з голосу» (тобто, без висновку профільної чи іншої комісії, оприлюднення н сайті ОДА, візування посадових осіб т.д.). І тут, власне, існує найбільший ризик щодо цього питання – депутати можуть взагалі не ухвалити будь-якого Звернення виключно через надумані причини і так би мовити «заговорити питання». До прикладу, більшість скаже – не будемо ми голосувати, бо там оцінки Партії влади. Опозиція скаже на інші (не власні) проекти звернень – не будемо ми голосувати, так не вказано, які у владі вони «сякі-такі». Від цього не виграє ніхто в очах буковинців – ні влади, ні опозиція, ні місцеве самоврядування у цілому. Виграють усі від результату. Буковинці самі розберуться навіщо і кому вигідна така мовна вакханалія. А мова зараз про результат.

Для мене зміст розгляду цього питання в отриманні результату. Результат – це 53 і більше депутатів, які підтримають будь-яке звернення, що містить оцінки ганебного законопроекту та посил до Президента не підписувати його. Це буде рішення підписане головою обласної ради, яке покаже позицію Буковинського парламенту.

Для досягнення результату потрібно здійснити декілька простих речей, я маю такі пропозиції.


1. Голосувати треба за Звернення від депутатів фракцій ФЗ, НУ, Свобода, БЮТ, ПР (2 депутата) та позафракційних. Якщо раніше (до розгляду проекту закону у першому читанні) можна було б говорити про толерантність та безоціночність депутатів більшості ВРУ, то події 3 липня 2012 р.повинні мати оцінку, хай і виважену. Тому речення «деструктивні дії» умісне і правильне. Інакше, непотрібно було 3 липня займатися знущанням над регламентом, Конституцією, українськими громадянами. Іншими словами, парламентарі вчинили проступок та повинні бути оціненими і ті депутати, які орієнтуються на більшість повинні усвідомити, від їхньої позиції зараз залежить ухвалення цього звернення (скріпленого рішенням обласної ради) у принципі. Треба вміти визнавати помилки своїх партійних старших колег, як це уже ряд депутатів обласної ради від більшості зробили.

2. Голосувати за будь-які інші Звернення щодо недопустимості підписання цього закону. Переконаний, норми закону «Про доступ до публічної інформації» не стосуються у такому випадку звернення депутатів, яке актуальне як ніколи. Більше того, основним законом, яким керуються депутати місцевих рад є закон «Про місцеве самоврядування в Україні» і там право депутатів реагувати на події у країні прямо обумовлено. Воля й позиція депутата гарантована і Конституцією України і законом «Про статус депутатів місцевих рад» та ін. актами.

3. У будь-якому разі повертатися до переголосування, брати перерву для дискусій, погоджувальних нарад, правок, але досягнути головного – прийняття Звернення до Президента щодо вотування закону про основи мовної політики. Переконаний, сьогодні усі депутати обласної ради повинні зайняти єдину консолідовану позицію!

Вірю, що підтримка звернення до Президента щодо ветування цього псевдо-законопроекту продемонструє буковинцям серйозність намірів депутатів Чернівецької обласної ради захищати українські інтереси вже тут і зараз, а не лише після виборів деінде.

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте