Ремонт доріг за кошти облбюджету як дзеркало політики покращення уже сьогодні!

Чернівецька регіональна влада на черговій сесії обласної ради планує прозвітувати за виконання бюджету за І півріччя 2012 р. Для публічної демократичної влади це, як правило, предмет ретельної підготовки та серйозний іспит щодо цільового використання та логіки витрат коштів буковинців. Партія влади уже більше двох з половиною років розповідає про успіхи та особливу увагу потребам громадян, їхніх безпеці та зайнятості. Утім, на практиці, при аналізі елементарних речей – рівень ВВП (зростання ВВП було у 2005-2009 на рівні 7, 5 % зараз заледве 1 %, кумедний прогноз уряду на 2013 р. – 3 %, при чому навіть у ФРН планують на рівні 2 %), притік іноземних інвестицій (за період 2005-2009 більше 30 млрд. дол.), та фінансування заходів місцевих програм на першочергові потреби буковинців (за період 2005-2009 рр. на рівні 80 %) дозволяє говорити про протилежне – покращення чи позитивної динаміки не проглядається.


На чергове засідання нашої комісії обласної ради я уважно перечитав роздані депутатам матеріали, з’ясував, що такий звіт про виконання бюджету на 2012 р. викликає ряд запитань та не може бути у такому варіанті проголосований (доступно oblrada.cv.ua/document/drafts/). Питання на які звернув увагу – фінансування доріг (профінансовано 51 %) та житлово-комунального господарства (тут тільки одне питання, профінансовано 0 %). І от Головне фінансове управління н 100 % (95 тис.грн.) профінансувало надпотужну та важливу…Комплексну програму сприяння та забезпечення діяльності інтегрованої інформаційно-аналітичної системи регіонального управління у Чернівецькій області на 2011-2015 рр. (без образ, бо обслуговують її колеги з ЧНУ).
«Своя сорочка ближче», як кажуть.

Щодо фінансування доріг.
Відповідно до довідки про фінансування заходів місцевих програм з обласного бюджету на Комплексну програму розбудови дорожньої мережі Чернівецької області на 2006-2015 рр. у 2012 р. передбачено на І півріччя 28, 5 млн., а профінансовано 14, 6 млн. грн. (51 %). Таким чином, недофінансування складає майже половину. Цікаво почути з чим зумовлене таке суттєве недофінансування й коли планується дофінансування — у листопаді чи у другій половині грудня? Думаю, це особливо було б цікаво почути путильчанам чи хотинчанам. А взаглі, як мають буковинці зараз при таких цифрах реагувати, бачачи по ТБ виїзди чиновників на ремонти доріг та не знаючи, що половина кошторису не використано?


З боку влади є декілька прогнозований відповідей – (1) не надходило пропозицій, (2) фінансування здійснюється по факту виконаних робіт, (3) основний обсяг по ремонту доріг передбачено на осінь (довідка підготовлена на початок липня 2012 р.).
Варто підкреслити, що як і десяткам інших водіїв та пасажирів області, мені дивно, чому такі важливі роботи не були проведені літом, коли найкращі умови (консультація у декількох фахівців), а перенесено на осінь. Чи, можливо, коли підуть дощі, сніг, буде легше «освоїти» кошти? Чи можливо їх притримали на активну фазу виборчого періоду (вересень-жовтень) 2012 р.? Мовляв, ми тут дороги будуєм завжди і постійно. І «потрібний» кандидат у депутати/партія обнімають щасливих селян з почуттям виконаного обов’язку.
Щодо прийому заявок, то, очевидно, це стає проблемою головного розпорядника коштів (УКБ ОДА), але головне – а чому не знайшли, погано шукали, очевидно. Чи варто піти спитати у фірм, які займаються такою діяльністю чи хотіли б отримати роботу, підряд? Впевнений, черга буде. Я пригадую ситуацію, коли перед початком цього року, область повернула до бюджету держави більше 10 млн. (!!!!) невикористаних коштів. Я тільки від двох підприємців чув обурення, розпач та несправедливість, коли область має фахівців, але вони не затребувані.У 2007-2009 рр. Чернівецька області була на перших місцях по темпу освоєння бюджетних коштів. Я знаю, серед інтернет-аудиторії знайдуться ті, хто пам’ятають, яка була задача та який результат у підсумку. Це, панове, ВАШ і НАШ результат! Не соромтеся про це говорити.
І вважаю, наші дороги припаскудні, і влада, яка дійсно дбає про людей, повинна починати їх ремонтувати якнайшвидше, тим більше маючи бюджетні можливості. Тоді кожен буковинець має шанси почувати себе у безпеці та більшому комфорті. А Буковина тоді може буде краєм, де варто жити та яким варто подорожувати.

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте