Чи дійсно буковинська влада сприятиме розвитку громадянського суспільства?

У проекті ключової Програми економічного та соціального розвитку Чернівецької області на 2013 рік у додатку 11.2. є перелік регіональних програм, які будуть діяти у цьому році. Деякі з них ще готуються до прийняття, проходять відповідні комісії, але, головне, за словами керівництва області, кошти у розмірі більше 84 млн. грн. для фінансування саме цих програм є. За інформацією першого заступника голови ОДА Г. Галиця буде накладено мораторій на розробку нових програм у 2013 р., з метою економії коштів, та відповідно, кращого дофінансування уже існуючих. Більше того, погоджуся  з Г. Галицем і у тій тезі, яка була озвучена на засіданні робочої групи з визначення пріоритетних регіональних програм: «Кожна регіональна програма повинна вирішувати важливі для буковинців проблеми і бути ефективною» (джерело – сайт www.oda.cv.ua).
 Серед переліку цих програм мою увагу привернула під п. 45   Регіональна Програма сприяння розвитку громадянського суспільства у Чернівецькій області на 2013-2016 роки. Програма, де співрозробниками виступили  неурядові організації, Громадська рада при облдержадміністрації покликана створити сприятливі умови для розвитку інститутів громадянського суспільства у регіоні, мінімізувати взаємну недовіру між ГО та владою та створити реально діючим організаціям умови для своєї діяльності. Серед учасників  — архіважливі Центр перепідготовки та підвищення кваліфікації держслужбовців, районні ради, і самі організації. Власне, головна її умова – створити конкурсний відбір для кращих проектів та організацій, які мають кращу структуру, досвід відповідної діяльності та добре підібраний кадровий склад. Тобто, ключове – конкурс, де у рівній (її ж будуть забезпечувати самі інститути громадянського суспільства ) боротьбі перемагатиме кращий, сильніший суб’єкт. Безумовно, прийняття такої програма із фінансуванням у 2,26 млн. грн. виключно з обласного бюджету є довгоочікуваною подією для громадських активістів Буковини та логічною попередньою похвалою кількамісячної роботи її творців.
Програма уже отримала схвальні відгуки від Громадської ради при ЧОДА і, начебто, з політичної доцільності усе правильно – Програма написана на виконання указу Президента України від 24 березня 2012 р. «Про стратегію державної політики сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні та першочергові заходи щодо її реалізації».
Однак, за моєю інформацією, існує великий ризик, що дана Програма сприянню громадянському суспільству не буде ухвалена на черговій сесії та втілена у життя взагалі. Саме цими січневими днями має відбутися фінальне обговорення на засіданні вищеназваної робочої групи, де остаточно мають утвердити перелік тих програм які фінансуються, а ті, які не будуть фінансуватися, відповідно, не будуть і прийматися на сесії взагалі. На разі, дана Регіональна програма не оприлюднена на сайті обласної ради (станом на 3 січня), не розглянута на засіданні постійної комісії облради (комісія з питань освіти, науки, культури, спорту та молоді) і навіть туди офіційно не надійшла.  Зі слів ряду колег, дана Програма «застрягла у кабінетах». Чи застрягне розвиток громадянського суспільства тоді на Буковині?
На даний момент важливо декілька речей. По-перше, зорганізуватися громадськості у відстоюванні прийняття та (читайте забезпечення реальними джерелами фінансування) виконання даної Програми. По-друге, доцільно вимагати публічного звіту про роботу такої робочої групи, яка вирішує, що важливіше для громадян Буковини. Невже думка ряду авторитетних громадських активістів, публіцистів чи журналістів може бути не врахована? Безумовно, обмежувати тільки даною Програмою діяльність та креативність усіх громадських інститутів не варто, але варто розуміти, це дієвих інструмент в руках громадськості і це те, що може на разі запропонувати від імені держави місцева влада.
Цікаво, що важливіше для очільників влади – говорити на урочистостях про громадянське суспільство чи зробити простий практичний крок у сприянні громадянського суспільства? Запрошувати голів громадських організацій (читайте важливих суб’єктів місцевого самоврядування) «на каву» чи на інші формальні заходи і у той же час не згадати при формуванні розподілу видатків для реалізації їх професійних завдань, демонстрації вмінь та навичок? А завтра це може бути успішний транскордонний проект, спільних захід з чиновницьким й депутатським корпусом чи вагомий соціальний проект із соціальною групою, етнічною меншиною чи сільською територіальною громадою.
Переконаний час і можливість завжди є.  Є ще і цього разу.
Має бути політична воля.
Для, цитую  «консолідації зусиль на пріоритетних питаннях розвитку регіону, від вирішення яких безпосередньо залежить якість життя буковинців».
  p.s. У проекті рішення обласної ради про прийняття Програми соцеконом розвитку області у пункті 2 сказано «Доручити ОДА забезпечити виконання Програми соцеконом розвитку у повному обсязі». Невже будемо вносити зміни до проекту рішення? Чи піде більшість легшим шляхом – оновимо (оптимізуємо) перелік програм у додатках? Чи все-таки, приймемо і виконаємо обидві програми. У повному обсязі.

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте