Про сьогоднішню громадянську мету, завдання, об’єкт і предмет

Події останніх днів дали поштовх до роздумів і дій (протидії також) для більшості громадян України. Сьогодні, 25 листопада 2013 р. на погоджувальній нараді представників фракції Чернівецької облради висловив декілька своїх думок та пропозицій. Переконаний, остаточного рішення щодо євроінтеграції немає ніде – ні у Києві, ні в Брюсселі, тобто усе вирішується у ці дні. Президент, вустами свого речника у парламенті сказав, що «вивчає аргументи», єврокомісар Ш. Фюле сказав, що «час для прийняття рішень є до п’ятниці (29 листопада) ранку». Аргументи повинні бути озвучені, що і, власне, відбувається у ці дні. Задумаймося, чи кожен з нас такі аргументи навів?

На зразок звичайної наукової роботи, важливо визначити основні категорії. Об’єктом нашої уваги уже тривалий час є і повинна бути європейська інтеграція України, а предмет – щоденні кроки, дії у цьому напрямку у якості чиновників, депутатів, науковців, журналістів, бізнесменів, громадян тощо. Наша спільна мета – це підписання Угоди про Асоціацію та набуття членства у ЄС (мета, погоджуся, досить широка), а завдання, які ми спробували з колегами депутатами описати у проекті звернення – до кабміну скасувати ганебне розпорядження від 21 листопада № 905-р; до парламенту скликання позачергової сесії та ухвалення усіх необхідних законів; до Президента – підписати Угоду про Асоціацію за будь-яких умов. На разі, це те, що об’єднало усі фракції! 35 депутатів підписалися за позачергову сесію облради. Група євроналаштованих свою роботу зробила: є проект рішення, довідка-обгрунтування, текст звернення та лист до голови облради. Головна теза, повторюся – Президенту підписати Угоду про Асоціацію у Вільнюсі за будь-яких умов! Не беруся говорити за результат, але… Хто свідомо не підписав лист про сам факт сесії, той абсолютно нічого не розуміє — як представник волі територіальної громади. А вона каже до Європи і захищати цей вибір усіма можливими методами! Як представник Буковинської територіальної громади не можу проігнорувати мирні велелюдні зібрання 22-24 листопада. У неділю, 24 листопада учасники ухвалили аполітичну, цілком конструктивну Резолюцію, де серед іншого, просили висловитися і депутатів обласної ради на позачерговій сесії. Я їх почув. Раджу почути і іншим, там не має злоби, нарікань чи оцінок. Основне знову ж — підписати Угоду у Вільнюсі! До слова, у ці холодно-дощові дні тих декілька десятків молодих людей, які залишаються на ніч «не проспати своє майбутнє» хочеться підтримати. Замість недоречних порівнянь із іншими регіональними майданами та дезінформованістю про природу організації наметового мінімістечка студентською молоддю, що відбулося саме у суботу 22 та неділю 23 листопада, доцільно їх підтримати чимось корисним – теплим чаєм, предметами одягу, харчами, добрим словом чи пропозиціями. І, звісно, регулярним відвідуванням.

11 коментарів

Святослав Вишинський
І нікого не насторожує фраза «підписати Угоду про Асоціацію за будь-яких умов»? Не маю на увазі Юлію Тимошенко, etc. Маю на увазі готовність укладати договори лишень заради договорів, а не по суті.
Сергій Воронцов
Ці виступи — дуже цікавий прояв вад демократії. Ми ж ніби-то маємо розуміти, що Тарас Прокоп (представник студентства) не є експертом з Євроінтеграції, тим більше студенти, які красиво стрибають на площі. Тим не менш хлопець приходить до міської ради і і зачитує, що він вимагає від Президента країни. Попри буковинське переважно несприйняття Януковича, ми ж розуміємо, що Тарас Прокоп не може чогось вимагати від президента країни. МИ ж розуміємо, що Янукович справді хотів підписати цей договір, що це страшенно антипопулістський крок його, і він пішов проти свого виборця, потоптався по всіх ілюзіях цього виборця, а це багато гірше чим по мозолях. І це тільки тому, що зрозумів, що це необхідний крок. Він втратив свій політичний капітал, тому що розумів — реальність вимагає. Я бачу так, що Янукович намагався щось зробити всупереч популізму, а опозиція харчується винятково цим самим популізмом. Підігруючи профанам. З а будь-який притомний крок у спільноті, де панують штампи, стереотипи доводиться розплачуватися. причому з обох боків. Це відбувається зараз. А щодо натхнення та сяючих очей. ось цікавий приклад:
www.youtube.com/watch?v=c5Dr7qiWT98
Святослав Вишинський
Невже Ви вважаєте, що Віктором Януковичем рухав альтруїзм і «батьківська» любов до українського народу?
Сергій Воронцов
Ні. Не вважаю. Але не так просто піти проти свого виборця. Їм рухала така річ, як реальність. До речі, давні китайці пишуть, що влада належить не найрозумнішим, і не найенергійнішим, хоча і те, і те важливо. А тим, хто краще відчуває реальність. Політика — це чемпіонат з цього виду спорту.
Михайло Шморгун
Тарас не вимагає «щось» у президента. Він висловлював спільну думку. Може вона і неідеальна, і не в повній мірі від «всіх» студентів.
Але більшості — так!
Янукович — це умовний Карфаген, який (як відомо) має бути…
Сергій Воронцов
Міша, ви не точні у термінах. Якщо відверто, то був не текст, а сукупність умовних рефлексів. Власне, як і стійка на Януковича. А між думкою і рефлексом є суттєва різниця.
Михайло Шморгун
Пане Сергію! Наявність рефлексів головна ознака того, що «пацієнт живий»… При всій повазі… Емоції це головне!
Святослав Вишинський
Рефлекси зберігаються і у свіжих трупів.
Олег Герман
Які саме?..
Святослав Вишинський
Скорочення м'язів, якщо точніше. "… Реакции отмечаются в течение первых 2-3 часов после наступления биологической смерти. Так, при ударах средней силой на 4-5 см ниже локтевого сустава происходит разгибание кисти".
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте