Перед тим, як ми почнемо читати обласний бюджет та програму соцекономрозвитку Буковини на 2014 р... Або чи варто це робити взагалі?

Проект бюджету Чернівецької області на 2014 р. та проект Програми економічного та соціального розвитку оприлюднено уже на сайті обласної ради (рубрика «проекти рішень», www.oblrada.cv.ua). Завтра колегія облради, там проголосують за скликання сесії найближчим часом для прийняття цих документів, по суті двох самих важливих та очікуваних. Щороку, я приділяю значну увагу їх вивченню та внесенню своїх пропозицій. Два проекти документів пов'язані, їх спільне опрацювання і виконання доцільне, у теорії, підкреслю, це  дозволить уникнути непорозумінь, при повноцінному виконанні бюджету Чернівецької області на 2014 р., виходячи із зазначених можливостей та визначених пріоритетів.

Цього разу, я їх перечитаю, але все зовсім буде по іншому. 

Програму соцекономрозвитку Буковини передбачити не складно, з 2010 р. вона практично незмінна. Там не має пропозицій депутатів, вона не пройшла широкого громадського обговорення, не стала предметом наради між головами районних рад (!!! у першу чергу) та адміністрацій, голів сільрад, місцевих депутатів, науковців, політологів т.д.(про що неодноразово наголошував — http://buk-visnyk.cv.ua/deputatska-trybuna/161/). Така програма, прикро писати, зневажається та висміюється навіть в ОДА, тому що ніхто не звітує за її виконання (крім пустих сторінок на початку кожної нової Програми соцеконом), ні перед громадою, ні перед депутатами, ні перед самими собою, хоча б на апаратній щотижневій (практика 2007-2009 рр.) нараді, а самі ж чиновники, приватно, зауважують про її теоретичність. Скажімо, записуємо пріоритет «РОЗВИТОК (!!!) транскордонної співпраці», а нічого не робимо для самого розвитку. Тому, голосувати за такий проект — це не поважати себе і буковинців, які заслуговують на інше, краще. У кінці-кінців, пропозиції моїх колег та власні я надавав неодноразово, почуті не були. Я пропонував зробити аналіз пропозицій депутатів обласної ради на якій стадії їх виконання, скажімо, у порівнянні до діючої Програми на 2013 р., прийнятій 14 березня ц.р., де у інформаційній довідці вказати також причини, чому той чи інший об’єкт не був профінансований чи розпочате його будівництво.  Отож, не почуті депутати — не почуті виборці. Не почуті виборці — це неправильно і небезпечно.
Щодо бюджету, я уважно переглянув коментарі експертів у цілому про бюджетний процес в Україні. Державний бюджет 2014 р. був прийнятий у неправовий спосіб та є нелегітимним. Він не врахував пропозиції депутатів, не є привабливим для Буковинців (з точки зору, видатків), я не помітив роботи обласної влади щодо захисту інтересів (показників) Буковини та без обговорення був схвалений купкою депутатів у «день сорому» 16 січня 2014 р.
Прийняття обласного, міського, районних бюджетів зараз буде легітимізвати цей державний бюджет. Участі у цьому процесі я також брати не буду. Не секрет, що обласна влада зробила ще у грудні 2013 р. розрахунок на І квартал 2014 р. на виконання помісячно однієї дванадцятої бюджету минулого року. Нічого б не сталося, якби народні депутати уже у січні 2014 р. провели усі процедури, передбачені законом, для обговорення та прийняття бюджету України. У мене не має жодного сумніву, що депутати добре розуміють, цього разу співучасть у «проштовхуванні таких нелегітимних проектів» буде мати серйозні наслідки. Тобто, я говорю зараз саме про політико-правовий аспект бюджету.
А про цифри, зміст статей ми, неодмінно, традиційно для уважних депутатів, поговоримо уже на сесії облради. Адже у нас обговорення проекту облбюджету у комісіях, замість кількагодинних розмов за декілька днів, перетворюється а нараду о 9 год. перед сесією, де, неуважні депутати дізнаються у принципі, чого запрошені на сесію. Далі буде.

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте