Щодо рішення Чернівецької обласної ради VI скликання про схвалення проекту перспективного плану формування територій громад Чернівецької області від 18.06.2015 р.

Шановні Буковинці! Декілька тез Вашій увазі щодо рішення Чернівецької обласної ради VI скликання про схвалення проекту перспективного плану формування територій громад Чернівецької області від 18.06.2015 р.: 
1. Хід та попередній висновок до голосування 18 червня — складний, не завсім популярний, часом суперечливий, але все ж компроміс невеличкої більшості ЦИХ депутатів ЦЬОГО скликання. Це не результат, це ще заявка на участь, меморандум, протокол про наміри, якщо хочете дипломатичною мовою. Ряд активістів поспішно пишуть про «зрив голосування», і, найгірше, тішаться з того. Зрив буде тоді, коли буде фінальне (основне, тобто «у цілому») голосування у липні ц.р., про що проголосовано у рішенні облради вчора (яким без сумніву, мав би кожен експерт скористатися, вчитатися :)). Якби колеги-критики були на сесії, побачили би що ніхто (!!! ніхто і не вимагав навіть, нехай новоспечені опозиціонери з «коаліції партій влади» мене пробачать) не ставив питання на голосування «у цілому». Тобто, його не було. То чи був зрив голосування?.
2. Так, тема ДОБРОВІЛЬНОГО об'єднання громад не є популярною, так є багато питань без відповідей. Це розуміють усі — і депутати, і представники влади, і ЗМІ, ГО, які були присутні в залі. Так є депутати-мажоритарники, які поки не хочуть голосувати, не знаючи «що скаже саме їхня громада». А якщо і, головне, коли «громада визначиться», хочуть першими запропонувати зміни у сесійній залі. Було б звісно добре, як ряд депутатів уже зробили — вивчили думку громади, запропонували її для включення у План, підтримали. Т.ч., це не стосується депутатів, які системно працюють із даною проблематикою — як з числа чинної влади, яка розділяє нелегку відповідальність, так і незалежних активістів. 
3. Так, є представники попередньої влади, для яких це питання не є пріоритетним. Зізнаюся, для більшості з них так і не зрозуміло що таке самоврядування. І ОСЬ ЦЕЙ КОНКРЕТНИЙ ПРИКЛАД. Шановні буковинці! Це голосування підтвердження того, що самоврядування таки змінилося. Це одне з важливіших голосувань за історію цієї каденції обласної ради. Це та наступне голосування, яке відбудеться у липні. І хто, як у ньому взяв (ще візьме) участь, з яким рівнем та підготовкою, коментарями, залишаю на розсуд громади. Підтверджу, більш важливими були тільки рішення (чи їх проекти) цієї ради у частині захисту прав і свобод громадян під час Євромайдану.
4 Так, цю реформу треба було робити набагато раніше, можливо навіть у 1990-х рр. У своєму виступі на сесії я навіть спитав депутатів чому стільки слів загальних, складалося враження, що усі виступи — це дорікання, чому у нас така держава. Говорили про все — корупцію, перетягування повноважень, погані дороги… Про все. Слухаючи депутатів, не зовсім зрозумілі були претензія — чи до регіонального офісу реформ (справилися достойно), чи до районів (справилися достойно, пропозиції подали, їх не озвучували усі, коли було необхідно. Час є.), чи до депутатів (без коментарів). 
5. Конструктив полягав у тому, що після тривалого обговорення (було), декількох голосувань (було. і поверталися до голосування, я підтримав пропозицію голови ОДА й просив проголосувати), прийшли до спільного розуміння — реформа потрібна, ПРОЕКТ перспективного плану потрібен, декілька тижнів для обговорення громадами, нова сесія облради та ПОПЕРЕДНЄ затвердження. Вносимо пропозиції! Наразі 25 громад. Депутати обласної ради могли б взяти участь у обговоренні рад нижчого рівня, бути запрошеними до дискусій на засіданні Робочої групи по формуванні перспективного плану тощо. Далі КАБМІН, а далі, власне, добровільне об'єднання. Буду сподіватися, жоден тиск, докір чи спроба маніпуляцій не стануть на заваді конструктивним, виваженим рішенням на користь громадян. 
Дякую за увагу!
п.с. Голосуватиму за усі внесені пропозиції колег, громад, які будуть роз'яснені та належним чином оформлені.
 

3 коментарі

Михайло Шморгун
Нє вєрю…
Михайло Павлюк
Михайле, при усій повазі, ти суб'єктивна сторона, яка тим більше займає протилежну позицію у цьому питанні. Ти віриш у своє, це твоє. Зверну увагу твою, що я опосередковано питав у даному пості про інше. Дякую.
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте