Франція, Ми та Європа. Стислі перцепції на замітку про, начебто, "кінець Європи"

Рефлексії на пост s-vyshynsky.vkursi.com/9339.html, де його автор припустив, що результати президентських виборів у Франції — це, начебто, кінець Європи...
Декілька позицій.
Якщо говорити про поразку. Це поразка (у буквальному розумінні) радикальної ультра (ключове слово) правоконсервативної партії, досить популярної у країнах Європи, яка набирала останні роки. Поміркованіправі (праві, праві консерватори, республіканці) програли цього разу через Ф. Фійона з його непереконливими натикорупційними поясненнями напередодні І туру. Припускаю, мав бути А. Жюппе, так було б, певне, краще для всіх — Україні через наявність у Жюппе, як на диво для французьких політиків зараз, досиль артикульованої проукраїнської позиції, самій партії неоголістів, яка зараз набагато в гіршому стані і… напередодні парламентських виборів поступається Національному Фронту. Звичайні помірковані праві, автор думаю це розуміє, здебільшого вибирали між Фійоном та Макроном, але переважаюча їх більшість перед ІІ туром підтримала саме Макрона. Яку політику обере Макрон — стверджувати передчасно, як ми знаємо, його програма досить змішана. Тим не менш, праві погляди збережені, а при вдалих й успішних кроках суб'єктів політичого процесу можуть знову набирати (глянемо на США та Велику Британію).
Щодо сильної й багатої Європи та «кінця».
Європа сильна у 1945 р. не закінчилася, вона тільки… почалася. І перша її сила була у примиренні, неодразу, без поспіху, з різними моментами. Пишу це, бо дещо дивуюся як у нас не розуміють змісту примирення 9 травня. Саме європейський проект почався з ініціативи французького (!!!) міністра МЗС Шумана, який запропонував відзначати день Європи 9 травня з метою інтеграціі народів на основі спільних цінностей й спільної історичної спадщини. А потім появився ємкий ринок, кращі соціальні стандарти, верховенство права та відданість демократії.
Нам би, українцям, ці акценти пам'ятати, шануватм своіх Героїв, знати свою історії та йти вперед! А французам, мабуть, теж пам'ятати думку новообраного президента Макрона — бути вірним свободі, рівності, братерства. У 1945 р. ціною колосальних жертв переміг здоровий глузд. І зараз, хочеться, щоб Ми — українці, Франція, та наші європейські партнери демонстрували саме той глузд, були спільно з Великою Європою, яка пам'ятає й шанує, молиться і прощає, перемагає і будує спільне майбутнє вільних демократій.
З Днем перемоги над нацизмом!

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте